Wielen

Op het eerste gezicht mag een wiel dan nog een wiel lijken, maar dit belet niet dat een kwaliteitsaanhanger ook een kwaliteitswiel behoeft.

Goedkopere aanhangers zijn vaak uitgerust met autovelgen en autobanden, hoewel deze niet geschikt zijn voor hogere draagvermogens.

CARRYMATE aanhangers zijn standaard uitgerust met 5-gaats wielen. Dit is ook het geval op de 750kg ongeremde modellen, want in de praktijk weten wij dat “de bak vol gaat”, en dat er (bewust of onbewust) aanzienlijk meer geladen wordt dan het opgegeven gewicht.

Vaststelling is dat de lichtste aanhangwagens relatief het meest overbeladen worden.

Een 4-gaats velg kan niet meer dan 600kg draagvermogen hebben. Meestal is het zelfs minder. CARRYMATE monteert enkel 5-gaats wielen die een keuringscertificaat hebben voor minimaal 750kg per wiel.

Ook de bandenmaat is belangrijk : bij CARRYMATE wordt gebruik gemaakt van 13” trailerbanden.
Op goedkopere aanhangwagens worden vaak 13” autobanden toegepast; deze hebben echter veel minder draagvermogen.
Een echte trailerband heeft een zwaarder karkas met meer koordlagen (6 of 8 PLY), en heeft een C in de typeaanduiding. De C betekent “construction use” ofwel bouwverkeer. Het is dus echt een zware band.

Voor een zelfde kruissnelheid maken grote 13” wielen minder toeren, en zij hebben dus ook minder druk nodig om veel draagvermogen te hebben. Een kleinere band wordt sneller heet, en door de hogere bandenspanning vergroot het risico op een klapband.